Groene Smoothies Maken

Groene smoothies maken kan op vele verschillende manieren. Hieronder vind je een korte uitleg om te beginnen met groene smoothies maken. Welke groenten en fruit je kunt gebruiken en hoe je de smoothies het beste kan maken.

Wat heb je nodig?

Allereerst een blender of een staafmixer waarmee je de groente en het fruit kan fijnmalen. In principe is iedere blender of staafmixer je geschikt voor het maken van smoothies. Maar blenders met meer power zorgen voor het beste en snelste resultaat. Blenders die meteen een (schenk)beker zijn, zijn erg handig. Er zijn ook blenders die echt op het maken van smoothies gericht zijn, zoals de Princess Smoothiemaker.

groene smoothies maken

Natuurlijk heb je ook groenten en fruit nodig om in de blender te doen. Welke of groente en fruit je gaat gebruiken hangt af van je persoonlijke smaak.

Voor de juiste verhoudingen is het fijn om met een recept te werken. Recepten laten je daarnaast nieuwe smaken en ingrediënten verkennen. Op deze website vind je een aantal groene smoothie recepten. Als je meer keuze wilt dan is dit Nederlandse groene smoothie receptenboek een aanrader.

Naast groente bestaat een groene smoothie grotendeels uit fruit. Vaak is de verhouding tussen fruit en groente ongeveer 50/50. Het fruit maskeert de bittere smaak van de groentes. Vooral vruchten als bananen en mango’s zijn erg geschikt. De smaak van deze fruitsoorten zijn niet te dominant en zorgen dat je smoothie een mooie textuur krijgt.

Welke groenten kun je gebruiken?

Bijna alle soorten groente zijn geschikt om in een groene smoothie te verwerken. Spinazie, boerenkool, komkommer, sla en snijbiet zijn uitermate geschikt. Ook kruiden als peterselie, koriander en basilicum zijn erg lekker in een groene smoothie.

De stelregel is: hoe donkerder het blad hoe gezonder de groente. Spinazie is erg populair omdat het erg gezond is.  Peulvruchten als sperziebonen moet je eerst even blancheren voor je deze in een smoothie doet. Deze bevatten namelijk de giftige stof faseoline die buikpijn kan veroorzaken. Even kort koken maakt dit stofje onschadelijk. Zorg ervoor dat je de groenten altijd even goed wast voor je ze in de blender doet.

Wat voor fruit kun je toevoegen?

Om een goede textuur te krijgen zijn fruitsoorten met oplosbare vezels geschikter. Voorbeelden hiervan zijn banaan, mango en papaya. Deze drie zijn extra geschikt omdat ze van zichzelf zoet zijn, wat mooi samen gaat met het bitter van de groenten. Je kunt deze fruitsoorten goed combineren met perzik, ananas, kiwi, aardbei en verschillende soorten bessen.

Fruitsoorten met onoplosbare vezels en met een hoog gehalte aan water zijn minder geschikt. Appels, meloen, watermeloen enz. Dit betekent niet dat je ze volledig moet mijden, maar niet op zichzelf met groente moet mengen. Anders krijgt je groene smoothie een uit elkaar gevallen structuur.

Een aanrader is om bevroren fruit toe te voegen. Dit zorgt er ten eerste voor dat je een lekker koele smoothie krijgt. Een ander voordeel is dat ingevroren fruit vaak een stuk goedkoper is. Invriezen zorgt er tevens voor dat belangrijke voedingsstoffen als vitaminen en mineralen behouden blijven.

Groene smoothies maken gaat ook prima met overrijp fruit. Deze zijn vaak zoeter, maar minder lekker om uit de hand te eten. Vermijd wel al het fruit dat aan het rotten is.

De groene smoothie maken

Begin met het schillen en snijden van je groente en fruit. Zorg ervoor dat je naast je groente en fruit ook een vloeistof hebt om de smoothie dunner te maken. Mixen met alleen groente en fruit resulteert vaak in een te dikke substantie. Water of ijs zijn het meest gebruikelijk bij groene smoothies. Je kunt ook kokoswater, melk of vruchtensap gebruiken

Als je een erg krachtige blender hebt maakt het niet veel uit in welke volgorde je de ingrediënten toevoegt. Bij een wat minder sterke blender begin je met vloeistoffen, vervolgens het fruit en daarna de groenten. Mix alles zolang tot een ‘smooth’ geheel is geworden en er geen klontjes meer inzitten (tenzij je hier van houdt). Wanneer je smoothie te dik is voeg je water of een andere vloeistof toe. Je smoothie wat zoeter maken kan met een vleugje honing of schepje suiker.

Laat je in het begin niet misleiden door de groene substantie, groene smoothies zijn smakelijker dan ze eruitzien. Groene smoothies maken is vooral een kwestie van proberen en afstemmen. Laat je inspireren door verschillende recepten en nieuwe ingrediënten te proberen.