Groene Smoothies

Groene smoothies


Groene smoothies, een toevoeging voor elk voedingspatroon

Groene smoothies zijn drankjes die bestaan uit een mix van (groene) groenten en fruit meestal aangevuld met ijs. De gezonde drankjes waren al bekend in de VS en worden nu ook bij ons steeds populairder. De reden hiervoor is dat groene smoothies ontzettend gezond en makkelijk te maken zijn en een toevoeging voor elk voedingspatroon.


 

Waarom zijn groene smoothies zo gezond?

Groene smoothie drank

Zoals gezegd bestaan groene smoothies uit een combinatie van groente en fruit, deze verhouding ligt meestal op 60% fruit en 40% groente. De ingrediënten in groene smoothies worden aangeraden vers te zijn. Gebruik dus het liefst verse groenten in plaats van ingevroren groenten. Verse groenten bevatten namelijk nog meer van hun vitaminen en mineralen dan gekookte groenten. Door groente te koken kan het tot wel 50% van zijn vitamines verliezen. Ongekookte groenten in groene smoothies zijn dus nog gezonder dan bijvoorbeeld de gekookte broccoli bij het avondeten

Vezels

Behalve de nodige vitamines bevatten groene smoothies ook veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en zorgen voor een verzadigd gevoel. Voor mensen die willen afvallen (of niet willen aankomen) zijn vezels erg belangrijk in het voedingspatroon. Vooral groenten als broccoli, rode kool en sperziebonen bevatten veel vezels. Deze groenten zijn goed te verwerken in groene smoothies. Sommige groenten als (sperzie)bonen en broccoli kunnen beter niet rauw gegeten worden. Zorg ervoor dat je deze eerst even kort blancheert voordat je ze in een drankje verwerkt.

 

Groene smoothies bevatten weinig calorieën maar geven toch een ‘vol’ gevoel. Dit komt door de vele vezels die ze bevatten. Het is mogelijk om voedingstoffen in je groene smoothie op te nemen die ‘negatieve calorieën’ bevatten. Dit komt erop neer dat het ons lichaam meer energie kost om deze voedingstoffen te verteren dan dat ze opleveren. Voorbeelden van groenten en fruit met negatieve calorieën zijn: komkommers, aardbeien, (bleek)selderij, spinazie en veldsla.

 

Veel groente en fruit

Hoewel we in Nederland de afgelopen jaren meer groenten zijn gaan eten, voldoen velen nog niet aan de aanbevolen twee ons groente per dag. Groene smoothies zijn een goede manier om meer groenten in je voedingspatroon in te bouwen. Mensen die een ruime hoeveelheid groente eten hebben minder kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het eten van meer dan de aanbevolen twee ons per dag maakt de kans hierop nog kleiner.

 

Het voedingscentrum adviseert ons om veel groente, fruit en vezels te eten en daarbij voldoende water te drinken. Een groene smoothie bevat het allemaal en is daarom ontzettend gezond. Door het pureren van de groente wordt het makkelijker om de belangrijke voedingstoffen op te nemen. Ondanks dat groene smoothies niet veel calorieën bevatten geven ze mensen toch energie. Dit komt vooral door de belangrijke vitaminen en mineralen. Vooral mensen die eerder niet veel groente of fruit aten zullen dit goed merken.

 

Groene smoothies, wat moet ik weten?

Net als gewone smoothies maak je smoothies met een blender of eventueel een staafmixer. Voor een groene smoothie heb je verder nodig:

 

 • Verschillende soorten groenten
 • Fruit
 • Ijs en/of water
 • Een recept

 

Probeer altijd om zo vers mogelijke groenten en fruit toe te voegen. Vermijd groenten uit blik. Deze zijn al een groot deel van hun vitaminen kwijt en bevatten vaak veel zout. Het is aan te raden om zoveel mogelijk te variëren met de groenten. De aanwezige voedingstoffen verschillen namelijk sterk per groentesoort. De mogelijke combinaties zijn eindeloos. Door het fruit wordt je groene smoothie zoeter en smaakt het niet alleen naar groente. Groene smoothies zijn daarom ideaal om kinderen meer groente te laten eten. Vooral wanneer je kinderen zelf hun smoothie laat maken.

 

Voor nog meer informatie en zeer goede groene smoothie recepten is het e-book 50 groene smoothies in een handomdraai van Marjolijn Verkaik een aanrader. In dit boek staan goede tips en smakelijke recepten voor groene smoothies. Ook is er meer te lezen over verschillende soorten groenten en hun voordelen. (lees hier meer over de bundel van Marjolijn)

 

Om te beginnen is hier alvast een voorbeeld recept voor een lekkere en gezonde groene smoothie

 

 • Handjevol spinazie
 • 1 stengel bleekselderij (optioneel)
 • 1,5 zoete mango
 • Handvol ijs


Meer groene smoothie recepten vind je hier:

 

 

10 comments


 1. Monique

  Ik lees op deze pagina dat groentes als broccoli, rode kool en sperziebonen zich goed lenen voor groene smoothies. Volgens mijn informatie moet je sperziebonen echter absoluut niet rauw eten omdat ze dan giftig zijn. Ook van broccoli wordt gezegd dat je het beter niet rauw kunt eten.

  • R.

   Je zou ze even 1,5 min kunnen blancheren en ze daarna direct afspoelen met koud water. Sperziebonen en broccoli zijn prima in groene smoothies omdat ze ook vezelrijk zijn, samen met een mango vormen ze een vezelbom. Je zou er ook nog wat lijnzaad aan toe kunnen voegen voor een extra verzadigd gevoel.

  • Marco

   Beste Monique,

   Als je deze groenten in je smoothie wilt opnemen blancheer je ze toch even? Broccoli, rode kool en sperziebonen zijn namelijk super gezond. Je hebt dan wel iets meer werk aan je smoothie, maar het is wel heel gezond.

  • grietje

   als je goed hebt gelezen staat er ook dat je sperziebonen en brocolie even moet blaceren ;)

 2. Audrey

  Beste Monique, dan zou ik al jaren harstikke dood moeten zijn of weet ik het nog niet? Ik eet namelijk zowel sperciebonen als brocolli (en welke groente eigenlijk niet) al vanaf kindsaf rauw! Ben nu toch al echt 48 en prima gezond.
  Ik zou zeggen; probeer het eens!

 3. R.

  Je zou ze even 1,5 min kunnen blancheren en daarna direct afspoelen met koud water.

 4. jan bloemendaal

  Klopt wat monique hier schrijft
  Vooral rauwe broccolie is flink ongezond.
  Mijn broer dacht gezond te eten want hij had gelezen dat
  broccolie goed voor de gezondheid was.
  Hij at ze echter rauw. Prompt kreeg hij over zijn hele lichaam
  uitslag en niet zo’n klein beetje ook
  De dokter stond voor een raadsel maar later bleek dat de
  rauwe broccolie de veroorzaker was.
  Dus oppassen met wat je in je blendertje gooit

 5. wies

  Ik ben Diabetres ik wil wel afvallen , nu is mijn vraag is ik heb een Blender en wil Groene smoothies
  maken is dit wel verandwoord voor mij omdat ik toch een bepaalde aantal Koolhydraten per dag naar binnen moet krijgen, nu zie ik wel dat er ook fruit bij de Groene smoothies zit en fruitsuikers zijn ook Koolhydraten maar toch ben ik niet zeker of ik dit dieet wel kan volgen ..

  • Laurens

   Beste Wies,

   n principe mag je alle soorten fruit eten. Wat belangrijk is, is de snelheid waarmee de koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Hoe sneller, hoe hoger de suikerpiek is.
   Die opname snelheid wordt ook wel de glycemische index genoemd. Bij een lage glycemische index worden de koolhydraten minder snel opgenomen dan bij fruitsoorten met een hoge glycemische index. Je kan dus het beste kiezen voor fruit met een lage glycemische index. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

   Laag: Abrikozen, Kersen, Pruimen, Grapefruit, Perzik, Appels, Peren, Sinaasappels

   Gemiddeld: Druiven, Mango, Vers geperste sinaasappelsap

   Hoog: (water)Meloen, Banaan, jus d’orange uit de fabriek, Appelsap

 6. nadine

  hoi, ik lees veel over groene smoothies maar ik kan nergens vind wanneer je het moet drinken. is het een plaats vervangende maaltijd? is dit het enigen dat je de hele dag moet eten/drinken? of is het meer een soort tussendoortje?

Leave a Reply

Je email adres wordt niet zichtbaar gemaakt

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>