Gezonde Smoothie, Simpel en Snel

Door de aanwezigheid van groente en fruit zijn smoothies erg gezond. Een aantal tips en recepten voor het maken van gezonde smoothies met groente en fruit. Scroll naar beneden voor de recepten.

Blauwe bessen zijn een gezonde toevoeging aan je smoothie
Blauwe bessen zijn een smakelijke en gezonde toevoeging aan je smoothie

Het ene stuk fruit of groente is het andere niet. Elke vrucht is gezond, maar er zijn verschillen in de voedingsstoffen. Een handige site om voedingswaarden van producten te checken is www.voedingswaardetabel.nl. Hier kun je van veel groente en fruit zien welke voedingstoffen ze bevatten.

Smoothies zijn een goede toevoeging aan je voedingspatroon als je gewicht wilt verliezen. Om suikerpieken in je bloed te voorkomen is het soms opletten dat ingrediënten niet teveel suikers bevatten. Druiven, appels en bananen zijn bijvoorbeeld rijk aan suikers. Groenten bevatten over het algemeen minder suikers dan fruit.

Wat gaat er in een gezonde smoothie?

Wil je een caloriearme smoothie? Gebruik dan groenten als komkommer, bleekselderij, en sla. Ook vruchten als sinaasappels, grapefruits en citroenen bevatten weinig calorieën. Let er wel op dat je calorieën niet teveel vermijdt wanneer je wilt afvallen. Te weinig calorieën binnenkrijgen vertraagt je stoelgang namelijk. Op langere termijn heeft dit een tegenovergesteld effect.

Een smoothie die je maakt met yoghurt of melk in plaats van water bevat meer calorieën. Je kunt als vervanging magere melk of yoghurt gebruiken. Veel recepten vragen een aantal schepjes suiker of honing toe te voegen, dit kan je achterwege laten.

Vezels en Superfoods

Er zijn een aantal ingrediënten die je aan je smoothies kunt toevoegen om deze nog gezonder te maken. Wanneer je wilt afvallen is het handig om je stoelgang te verhogen. Daarvoor zijn vezelrijke ingrediënten belangrijk. Deze zorgen voor een ‘vol’ gevoel.

Voor vezelrijke smoothies is het toevoegen van havermout een goede en smakelijke optie. Havermout bevat weinig suikers en veel vezels. Je kunt ook een handje chia zaad aan je gezonde smoothie toevoegen. Behalve dat deze erg vezelrijk zijn, bevatten ze ook gezonde omega-3 vetten. Een andere optie is het toevoegen van Eiwitrijke smoothies maken.

Chia zaad valt onder de zogenaamde ‘superfoods’. Superfoods zijn voedingstoffen met een hoog gehalte aan verschillende belangrijke voedingsstoffen. Superfoods zijn een ideale toevoeging om je smoothie nog gezonder te maken. Op superfoodspecialist.nl vind je meer informatie over verschillende superfoods en hun gezonde eigenschappen.

Gezonde smoothie recepten